Kultuuri mõju eestlaste ja leedulaste ruumikasutusele

Rene Altrov

Abstract


Artikkel tugineb uurimusele, mis vaatleb kultuuri mõju ruumikasutusele erinevates suhtlusolukordades: kodus, töökeskkonnas ning väljaspool kodu ja tööd aega veetes. Uuringu eesmärk oli välja selgitada, millised on eestlaste ja leedulaste distantsikasutamise reeglid, kas need erinevad olenevalt suhtlussituatsioonist, kas eestlaste ruumikäitumine on ajas muutunud ning kas ilmneb erinevusi eestlaste ja leedulaste ruumikasutuses.

Andmeid koguti küsitluse teel, kus olid ette antud situatsioonikirjeldused nelja võimaliku käitumisvariandiga. Vastanute valikuid analüü- sides tugineti G. Hofstede ja E. T. Halli kultuuriuuringutele. Uuritavad olid eesti ja leedu rahvusest kontoritöötajad. Eestlaste kohta koguti andmeid kahel korral – 1998. ja 2006. aastal. Leedulaste uurimus viidi läbi 2006. aastal.

Uurimus näitas, et väärtused ja eelistused võivad erineda sõltuvalt suhtlusolukorrast ja -keskkonnast – peresuhtes võivad esile tulla ühed kultuurinormid, töösuhetes ja vaba aega veetes teised. Võrreldes eestlaste 1998. ja 2006. aasta küsitluse andmeid, iseloomustavad eestlaste ruumikäitumist valdavalt individualistlikule ja maskuliinsele kultuurile omased väärtused, kuid võib näha nihet maskuliinsetelt väärtustelt feminiinsete suunas. Leedulaste puhul ilmnes, et nende ruumikäitumine on mitmekesisem kui eestlaste oma, olenevalt suhtlussituatsioonist tulid esile ka mitmed vastandlikud väärtused.

DOI: http://dx.doi.org/10.5128/ERYa3.01

Keywords


prokseemika; ruumikäitumine; ruumikasutus; distants; eesti keel; leedu keel

Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.5128/ERYa3.01

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2012 Rene Altrov

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 1736-2563 (print)
ISSN 2228-0677 (online)
DOI 10.5128/ERYa.1736-2563