Mida räägivad sõnasisesed pausid ja kordused sihtkeele käänamisprotsessist?

Annekatrin Kaivapalu

Abstract


Sõnavormide suulist produtseerimist iseloomustab kirjaliku keelekasutusega võrreldes eelkõige produtseerimisprotsessi kiirus ning aeglustusvõtete kasutus. Suulisele produtseerimisprotsessile on omased pausid ja kordused, mis peegeldavad muuhulgas selliseid psühholingvistilisi protsesse, mille kohta õppija kirjalik keelekasutus informatsiooni ei anna. Pauside esinemissagedus ja paiknemine sõnas viitavad sellele, kuidas keeleõppija morfoloogilise vormi struktuuri tajub. Kordused kaasnevad õppija enesemonitooringuga ning peegeldavad analoogiaprotsesse.

Artiklis käsitlen soome käändsõna mitmusevormide suulisel käänamisel esinevaid pause ja kordusi eesti- ja venekeelsete õppijate üksiksõnatestides. Testi tulemustest selgus, et tüve- ja sufiksiallomorfide piirid on õppija keeletajus sageli ähmased. Sõnavormi morfoloogilise struktuuri tajumine ja produtseerimisviis sõltus suures osas muutesufiksi silbistruktuurist. Pauside ja korduste paiknemine andis tunnistust käänamisprotsessi võimalikust mittelineaarsusest. Samuti ilmnes, et käändeparadigma on õppijate jaoks psühholingvistiliselt reaalne mõiste. Pauside ja korduste kasutamise sagedus ei sõltunud kuigivõrd õppija emakeelest, vaid osutus pigem õppija individuaalseks eripäraks.

DOI: http://dx.doi.org/10.5128/ERYa4.03


Keywords


psühholingvistika; morfoloogia; suuline produtseerimine; käänamistest; üksiksõnad; eesti- ja venekeelsed õppijad; soome keel võõrkeelena

Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.5128/ERYa4.03

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2012 Annekatrin Kaivapalu

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

ISSN 1736-2563 (print)
ISSN 2228-0677 (online)
DOI 10.5128/ERYa.1736-2563